|
Atractii turistice

Atractii turistice

Nu degeaba în anii petrecuţi peste hotare am simţit ca inimile noastre au ramas tot aici, pe Valea Arieşului. Indiferent de sezon, regiunea oferă o mulţime de posibilităţi, plecând de la obiective de vizitat şi peisaje naturale magnifice, până la trasee montane şi pârtii de ski. În cele ce urmează am compus pentru voi un compendiu de atracţii ce merită văzute, fiecare cu legătură către harta locaţiei prin Google Maps.

Partia Vartop

Echipată cu teleschi pe o lungime totală de 800m, pârtia Vârtop este situată la doar 300m distanţă de pensiunea noastră.

Partia Piatra Graitoare

Cu o lungime totală de 1400m şi multiple niveluri de dificultate, pârtia este echipată cu telescaun şi este situată la 800m de pensiune.

Cascada Varciorog

Având o înălţime de peste 15 metri, situată într-o rezervaţie peisagistică protejată, cascada vă va încânta cu un spectacol impresionant de lumini şi forme.

Cascada Patrahaitesti

Cu o cădere în două trepte şi peste 14m înalţime, cascada Pătrăhăiţeşti este situată pe un traseu uşor accesibil indiferent de sezon, în apropierea muzeului.

Cascada de la Vidra

Cu o înălţime impresionantă de peste 18m, aflată pe un prag stâncos spectaculos, lângă trei bolovani gigantici sculptaţi de timp şi vreme, Cascada Pisoaia este poziţionată la 500m de Dealul cu melci.

Cascada evantai

Cea mai mică dintre cascadele selectate de noi, cascada evantai are o înalţime de 7m şi o deschidere evazată care izvorăşte dintr-un izbuc şi are o buna parte de traseu subteran.

Pestera Ghetarul Vartop

Caracterizată de formaţiuni impecabile de calcar alb, ascunsă în pădurea deasă de molid şi brad, peştera, supranumită “Peştera Minunată” este accesibilă numai în compania unui ghid turistic.

Pestera Scarisoara

Îngheţată pe tot parcursul anului şi separată în trei secţiuni, peştera găzduieşte cel mai mare gheţar subteran din România cu o cantitate de 80.000 m3 de gheaţă şi o vârstă de 4000 de ani.

Pestera Cetatile Ponorului

Peştera se întinde pe o lungime de 5km şi are trei portaluri uriaşe, dintre care şi recordul naţional şi multiple puncte de belvedere. Este modelată de ape asemeni unei cetăţi.

Groapa Ruginoasa

Peisajul unic al uriaşei ravene i-a adus acesteia titlul de arie protejată. Cu o adâncime de 100m si peste 600m întindere, crestată de rupturi ruginii, Groapa Ruginoasă este un spectacol natural în toată regula, în orice sezon.

Varful Taul Mare

Multiple variante de traseu ajung la Vârful Taul Mare, o oaza de linişte pe creata muntelui împrejmuită de paduri de jneapăn. În apropiere se află si singurul lac de creastă din Munţii Bihor, de dimensiuni atât de mici încât e indicat să îl vizitaţi primavara!

Varful Piatra Graitoare

Suntem obişnuiţi cu fenomenul de ecou în peşteri şi gropi, dar ce spuneţi de o piatră situată pe platoul Munţilor Bihor, care răspunde strigătelor voastre cu ecouri bogate? Înconjurată de panorame magnifice şi vegetaţie specifică golurilor alpine, Varful Piatra Grăitoare vă va impresiona cu siguranţă.

Muzeul Patrahaitesti

Ce loc mai bun să arunci o privire asupra tradiţiilor zonei, să asculţi glasul vesel sau tânguitor al tulnicului şi să iţi tragi sufletul după o vizită la cascadă, decât muzeul etnografic Patrăhăiţeşti?

Biserica Inaltarea Domnului

Construită în secolul XVIII în întregime din lemn, pictată manual de către pictorul Mihai din Abrud, biserica este realizată în forma si stilul maramureşan. Biserica, parte din patrimoniul culturii naţionale, este situată pe un mic deal in centrul comunei Arieşeni, reprezentând un reper cultural important.

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Biserica, înălţată în 1792 şi pictată manual de fraţii Silaghi din Abrud, este situată chiar în centrul comunei Gârda de sus.

Manastirea Sf. Ilie

Amplasată într-un cadru natural ce ne trimite cu gândul la măreţia divina, cu Arieşul curgând în apropiere, Mânăstirea este un reper cultural ce merită vizitat.

Manastirea Izbuc

Datând din secolul XVII, Mânăstirea Izbuc este recunoscută pentru Izvorul de la Călugări care curge neîntrerupt în apropierea acesteia.

Cheile Galbenei

Fiind unul dintre cele mai grele trasee de acest gen din ţară, Cheile Galbenei nu sunt un traseu recomandat celor neexperimentaţi sau slabi de înger. Traseul presupune multiple treceri prin tuneluri şi căţărare pe lanţuri, intersectând numeroare peisaje naturale magnifice.

Cheile Sighisteului

Valea Sighiştelului este un conglomerat de peşteri şi chei sălbatice, fiind una dintre cele mai bogate regiuni în peşteri din ţara noastră. Suprafaţa de 15km2 numără aproximativ 160 de peşteri şi este arie protejată de interes naţional.

Cheile Ariesului

Apa şi vântul au format minunatele chei ale Arieşului, masivele calcaroase găsite pe traseu abundând de cavităţi subterane care adaugă un plus de mister regiunii plină de floră şi faună specifică regiunii.